miercuri, 9 aprilie 2014

Tinovul Mohos

Hai sa mai depanam niste amintiri.

        Dupa cum stiti din ultimele postari, un loc in care am stat destul de mult, a fost statiunea Baile Tusnad. La scurt timp dupa concediul povestit anterior, ne-am reintors pentru inca o portie de aer curat. Nu statiunea in sine ne-a  atras, cat apropierea de lacul Sfanta Ana. Ceea ce putina lume stie este ca in imediata vecinatate a lacului se mai afla un lac, tot vulcanic, dar mult mai mare, atat ca suprafata cat si ca adancime. Nu este atat de popularizat din cauza ca este aproape in totalitate acoperit. Nu am stiut nici noi de el, iar cand am aflat era prea tarziu pentru a se mai organiza vizita, asa ca am hotarat sa ne reintoarcem avand ca obiectiv principal vizitarea tinovului.
       Tinovul (mlastina) a luat nastere, la fel ca si lacul Sfanta Ana, in urma unei eruptii vulcanice, dar anterioara celei care a dus la formarea lacului mult mai cunoscut, din vecinatate. De fapt, chiar aparitia lacului Sfanta Ana este cauza pentru care primul a disparut. Cum? Cenusa rezultata la eruptia  lacului Sfanta Ana s-a depus in strat destul de consistent pe suprafata lacului din vecinatate, iar in timp, pe suprafata acoperita s-a format un strat de turba tot mai gros si mai extins, capabil sa sustina intr-o oarecare masura o vegetatie pitica: molid, mesteacan, afin etc. Asa a aparut aceasta mlastina (tinov) care se constituie intr-un areal cu o ecologie total diferita de a mediului inconjurator. Intrarea in zona se face numai insotit de unul dintre ghizii care se ocupa de pastrarea in bune conditii a zonei. Se merge numai pe podete de lemn care acopera cam 10% din suprafata totala a tinovului. Asta uzual, insa, pentru grupuri mai mari se poate vizita o suprafata mult mai mare. Din lacul original au ramas numai cateva ochiuri, din care se viziteaza uzual in jur de 10, restul, pana la aproape 30, doar in conditii speciale.

Ochi de apa

Aici se pot intalni specii de pomi pitici, plante carnivore, specii florale specifice si chiar animale care sau adaptat zonei.

Plante carnivore (insectivore)


In anumite zone esti lasat sa iesi de pe podete si atunci afli de ce este interzis acest lucru in restul tinovului: cand calci simti cum incepi sa te afunzi.
Nu fac prea multa teorie despre lac dar o sa va arat fotografiile, in speranta ca va fac curiosi si veti ajunge in aceste locuri superbe.
Planta halucinogenaZmeura inflorita

Tinovul este ascuns de o perdea de braziNe reintalnim in curand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu